ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Slijepo slijeđenje (taqleed), slijeđene dokaza (daleel) - da li je Ibn Hazm bio hanbelija?



Pitanje: 
 
Kako osoba može da ne čini taklid, a da istovremeno slijedi učenja jednog od imama Ebu Hanife, Malika, Šafije i imama Ahmeda ibn Hanbela, neka je Allahova, subhanehu ve te'ala, milost na sve njih? Pitam to jer nakon čitanja sažetka biografije Ibn Baza, neka je na njega Allahova, subhanehu ve te'ala milost, shvatio sam da je on slijedio mezheb Ahmeda ibn Hanbela, Allah subhanehu ve te'ala se smilovao na njega, ali da nije činio taklid. Molim vas objasnite mi ovo jer me zbunjuje. 


Odgovor: 

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu. 

Sljedbenici mezheba nisu svi isti. Neki od njih su mudžtehidi u okviru svojih mezheba, a neki su sljedbenici (mukallidi) koji ne idu protiv svojih mezheba u bilo kom pogledu.

El-Buvejti, el-Muzeni, en-Nevevi, ibn Hadžer su pratili imama Šafiju, ali su istovremeno i bili mudžetehidi svoga pravca i razlikovali su se od svog imama kada su imali dokaz za to. Slično, Ibn Abdul-Berr je bio malikija, ali se razlikovao od imama Malika ukoliko bi ispravan stav držao neko drugi. Isto se može reći i za hanefijske imame kao što su Ebu Jusuf i Muhammed el-Šejbani, i hanbelijske imame kao što su Kudame i ibn Muflih i drugi. 

Činjenica da je student proučavao određeni mezheb, ne znači da on ne može izaći izvan toga ukoliko nađe dokaze na drugom mjestu. Jedini koji se tvrdoglavo drže za određeni mezheb (bez obzira na dokaze) jesu oni kojima manjka vjerske privrženosti i razuma, ili to rade zbog  partijske vezanosti za svoj mezheb. 

Savjet vodećih imama studentima jeste da trebaju sticati znanje odakle ga i stiču, i da trebaju zanemariti sve riječi svojih imama koje idu protiv hadisa Poslanika, sallallahu alejhi we sellem. 

Imam Ebu Hanife je rekao: ''Ovo je moje mišljenje, ali ako dođe neko čije je mišljenje bolje od moga, onda to prihvatite.''  Imam Malik je rekao: ''Ja sam samo ljudsko biće, možda sam u pravu, a možda sam u krivu, pa mjerite moje riječi Kur'anom i sunnetom.''  Imam Šafija je rekao : ''Ako je hadis sahih, ona zanemarite moje riječi. Ako vidiš jasan (dobro utvrđen) dokaz, onda je to moje mišljenje." Imam Ahmed je rekao: ''Ne slijedite mene slijepo, i ne slijedite slijepo ni Malika, Šafiju i es-Sevrija. Uzmi odakle su oni uzeli (misli se na Kur'an i sunnet).'' I još je rekao: ''Ne slijedite ljude slijepo kad je u pitanju vaša vjera, jer oni nikada nisu sigurni od pogreške'' 

Niko nema pravo slijediti slijepo imama i ne prihvatati ništa izuzev njegovih riječi. Umjesto toga on mora prihvatiti sve što je u skladu sa istinom, dolazila ona od njegovog imama ili nekog drugog.

Šejhu-l-islam ibn Tejmijje, kaže:

''Niko ne treba da slijepo slijedi bilo kojeg čovjeka u svemu što on naređuje ili zabranuje ili preporučuje osim Allahovog Poslanika, neka je Allahov mir i blagoslov na njega. Musliman uvijek  treba uputiti svoja pitanja islamskim učenjacima, slijedeći nekad jednog od njih a nekad drugog. Ako sljedbenik odluči da slijedi stav nekog imama s obzirom na određenu stvar, za koji misli da je bolji za njegove vjerske obaveze, ispravniji i slično tome, to je dozvoljeno prema većini islamskih učenjaka, a ni Ebu Hanife, Malik, Šafija i Ahmed nisu rekli da je to zabranjeno.''
(Medžmu'u-l-Fetava, 23/382. )

Šejh Sulejman ibn Abdullah, neka je Allahova milost na njega, je rekao:

''Umjesto toga, ono što vjernik mora učiniti, ukoliko je shvatio Kur'an i sunnet Allahovog Poslanika, neka je Allahov mir i blagoslov na njega, u odnosu na bilo koje pitanje, je da djeluje u skladu sa tim, bez obzira sa kim se ne slaže u tome.  To je ono što su nam naš Gospodar i naš Poslanik, neka je Allahov mir i blagoslov na njega, naložili, a svi učenjaci su se jednoglasno složili na tome, osim onih neukih slijepih sljedbenika i onih u kojih su srca tvrda . Takvi ljudi nisu učenjaci.''
(Tayseer al-‘Azeez al-Hameed, 546.)

Na osnovu ovoga, ne postoji ništa loše za muslimana da bude sljedbenik određenog mezheba, ali ako postane jasno da je istina (u vezi sa određenim pitanjem) drugačija od stava tog mezheba, on je dužan da slijedi istinu. 

Što se tiče Ibn Hazma, on je bio imam i mudžtehid, i on je smatrao slijepo slijeđenje haramom. Nije bio sljedbenik niti jednog od imama, ni imama Ahmeda niti bilo kojeg drugog imama. Umjesto toga on je bio imam zahirija tokom svog vremena i do sada. Možda stav da je bio sljedbenik imama Ahmeda (ako je to istina) je u vezi sa pitanjima akide i tevhida, iako je on imao različita mišljenja i nemarne stavove u vezi sa pitanjima Allahovih imena i svojstava. 

Pogledaj njegovu biografiju u Sijer ea’lam en-Nubela, 18/184-212 

A Allah najbolje zna. 

Odgovorio: Šejh Muhammed Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/23280
Prevela: I.A.