subota, 15. veljače 2014.

Roditelji joj ne dozvoljavaju da nosi nikab jer je mlada



Pitanje:
 
Ja sam djevojka sa četrnaest godina. Drugi razred srednje škole. Nosim hidžab koji prekriva moje čitavo tijelo. Moja odjeća je veoma široka i prekrivam vrat i grudi sa himarom. Ništa se ne vidi od moga tijela osim lica i šaka, kao što su mnogi učenjaci rekli da lice i šake nisu avret (stidnio dio). Oko toga se učenjaci razilaze, ali trudim se da pokrivam što više od moga tijela. Tako mnogo puta sam pokušala da ubjedim svoje roditelje da mi dopuste da nosim nikab, ali oni mi ne dopuštaju to jer kažu da sam još mlada i da sam tek dostigla pubertet prije dvije godine. Šta da radim? Da li ću im se pokoriti a oni će snositi grijeh pred Allahom, ili ću im biti nepokorna  i inzistirati u nošenju nikaba da bi se time približila Allahu? Ako budem inzistirala u nošenju nikaba, to će mi prouzrokovati mnogo problema i oni će biti nezadovoljni samnom. Šta da radim?


Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Prvo:
Obaveza je ženi da pokrije lice pred muškarcima koji joj nisu mahrem, prema mišljenju koje je ispravnije kod učenjaka, zbog mnoštva dokaza koje smo naveli u odgovoru pod brojem 11774.

Drugo:
Nije dozvoljeno djevojci da se pokri svome ocu ili majci u nepokrivanju lica ako ona smatra da je to obavezno, jer nema pokornosti nekome ili nečemu ako je to nepokornost Stvoritelju.

Nije dozvoljeno ocu da naredi svojoj kćerci da otkrije svoje lice, čak i ako on misli da ne nikab pohvalan, jer je ona obavezna da radi ono što zna i u šta je uvjerena, i ona će biti pitana za to, a neće biti pitana za ubjeđenja svoga oca ili za njegova mišljenja. Ako ona ne nosi nikab onda je nepokorna svome Gospodaru, pa kakve koristi onda ima u pokornosti svojim roditeljima u tom slučaju.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Nema pokornosti u onome što je nepokornost Allahu, pokornost je samo u dobru." Buhari, 7257; i Muslim, 1840.

Treće:
Trebala bi se truditi i savjetovati roditelje, da bi ih ubijedila da je tvoja sloboda da postupaš po onome mišljenju koje smatraš da je ispravno, bilo to na osnovu slijeđenja argumenta ili slijeđenja učenjaka kojem vjeruješ, i prema šerijatu nije ti dozvoljeno da zanemariš ovo mišljenje samo zato što se suprostavlja mišljenju tvoga oca i majke. Ne pokrivanje lica znači da upadaš u grijeh i nepokornost, uradila to jednom, dva puta ili više puta. Svaki puta kada se pojaviš pred nemahremima otkrivenog lica, imaš veliki grijeh.

Iz tvoga pitanja se zaključuje da nije u pitanju ubjeđivanje tvojih roditelja da je nikab obavezan, jer ti možeš a i ne moraš uspjeti u tome, zavisno da li dostaviš dokaz jasno ili ne, i da li su u mogućnosti da ih ubjediš ili ne. Ono na što  trebaš obratiti pažnju jeste pitanje da li je djevojka dužna da se pokorava ocu, i da joj nije dozvojeno da postupi po onome za što je on ubjeđen zbog njegovog mišljenja i zanemari svoje, i da njemu nije dozvoljeno da je natjera da slijedi njegovo mišljenje.

Ovo je pitanje oko kojeg su se učenjaci razišli, razilaženje koje treba poštovati. U ovome slučaju moramo biti ljubazni kada govorimo roditeljima o tome, i biti strpljivi u odnosu sa njima, i nemoj gledati na njih kao da nepokorne i griješne Allahu, ili da se okreću od Njegovog zakona. Možda su oni ubjeđenji da ti nije obaveza, i zato jer je njihova obaveza da se brinu za tebe i da te odgajaju, oni možda smatraju da imaju pravo da te odvrate od nečega što nije obavezno.

Iz tvoga pitanja se vidi da se tvoji roditelji ne suprostavljaju samome pokrivanju lica, nego misle da si ti premlada za to. Možda će biti lakše da ih ubjediš po tome pitanju, jer ako je pokrivanje lica obavezno, onda je djevojka koja je dostigla pubertet obavezna da to učini, i griješna je ako to ne uradi, i nema razlike da li ona ima četrnaest ili davedeset godina.

Što se tiče problema koje očekuješ ako budeš ustrajala u svome mišljenju i suprostavila se svojim  roditeljima, to su uobičajeni problemi koji će se smanjiti sa vremenom kako se tvoji roditelji budu navikavali da vide nikab. Potrebno je strpljenje i požrtvovanost, a dovoljno je vjernici ako je njen Gospodar zadovoljan sa njome, čak i ako su ljudi nezadovoljni.

Neki očevi su zabrinuti da ako njihove kćerke počnu nositi nikab dok su mlade, da će ga kasnije zanemariti i skinuti. Zato kažemo: Pokaži koliko si ubjeđena po pitanju nikaba, i kako si željna da ga nosiš i da ga se pridržavaš, i pokušaj otkloniti njihove strahove. Neki od njih strahuju da ako stavi nikab, niko je neće gledati kako treba i da to može utjecati na to da se ne može udati.

Da sumiramo: Ono što ti savjetujemo po ovome pitanju jeste da budeš strpljiva u odnosu sa svojim roditeljima i da tražiš sudjelovanje nekoga za koga smatraš da ih može ubijediti, ako je to moguće. Donesi neke kaste učenjaka koji govore ot ome, i opet im reci o tome šta je te ubijedilo da je to obaveza, sve dok si uvjerena da taj izvor tvoji roditelji smatraju povjerenim. Ali ako misliš da će najvjerovatnije problemi koje će prouzrokovati tvoje nošenje nikaba u tvojoj porodici biti veći nego što možeš podnijeti, onda to možda možeš odgoditi neko vrijeme, dok oni ne budu ubjeđeni, ili dok ne nestane njihovog suprostavljanja, ali trebaš izbjegavati izlazak iz kuće i mješanje sa muškarcima koji ti nisu mahrem što je više moguće. Ako ga možeš staviti na ulici, gdje te oni ne mogu vidjeti, to je dobro, Allahovom dozvolom.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/consult/104165