srijeda, 5. veljače 2014.

Da li je dozvoljeno dodavanje žena strankinja na listu Facebook prijatelja u svrhu da'we i savjetovanja?



Pitanje
 
Da li je dozvoljeno dodavanje žena strankinja na listu Facebook prijatelja u svrhu da'we i savjetovanja?


Odgovor:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu. 

Prvo: 

Facebook ima prednosti i nedostatke. Koristi facebook-a i šteta koju on može proizvesti povezana je sa razlogom zašto se neko prijavio tu i načinom kako to koristi. O ovome smo govorili u odgovoru na pitanje pod rednim brojem 137243; molimo pogledajte ga. 

Drugo: 

Ne mislimo da je dozvoljeno muškarcu da doda bilo koju ženu kojoj nije mahrem (koja je strankinja za njega) u njegovu listu prijatelja, a posebno ne mislimo da je dozvoljeno da razgovara sa njima i chata (dopisuje se). Ono što je opasnije je to kada ih možete vidjeti. Ovo je zato što to otvara vrata fitni za one koji se upuste u ove stvari, i tragičnih posljedica koje rezultira formiranje odnosa između muškaraca i žena je previše na listi i previše su dobro poznate da bi se spominjale. Musliman ne bi trebao biti zavaran šejtanovim činjenjem ovih odnosa aktraktivim tvrdeći da su u svrhu da'we, ohrabrenja, savjeta i pomaganja drugima. Ako čovjek zaista želi da pozove ljude u islam, postoje milioni njegovih kolega muškaraca koji to trebaju, pa treba požuriti da njih doda i njima pomogne. Isto bi se moglo reći i za sestre koje žele da pomognu drugima: one imaju za to svoje kolegice žene i neka ostave pozivanje i savjetovanje  muškaraca muškarcima. 

Govorili smo o propisu komunikacije i chatanja između spolova u nekoliko fetvi. Pogledajte odgovore na pitanja pod rednim brojevima 78375, 26890 i 82702.

Konkretno pogledajte odgovor na pitanje pod rednim brojem 98107, gdje smo spomenuli načine na koje šejtan uzrokuje da pozivači u islam postanu plijen fitne žena na internetu. 

Ono što se nadamo je da će naš brat biti iskren prema sebi i izbjeći sve sumnje i zatvoriti vrata fitni; on treba da se suzdrži od dodavanja žena strankinja u svoju listu prijatelja. Ako je činio to ranije, trebao bi požuriti da ukloni njihova imena iz svoje liste (''unfriend''). To je bolje za njega i za njih. 

Molimo Allah da sve muslimane zaštiti u njihovoj vjeri i da ih sačuva od iskušenja žena. 

A Allah najbolje zna. 

Odgovorio: Šejh Muhammed Salih el-Munedždžid
Prevela: I.A.