utorak, 18. veljače 2014.

Nije klanjao dan, dva ili više


Pitanje:
 
Ponekad me šejtan iskuša i natjera da se samozadovoljavam, zbog čega onda ne klanjam pet dana, dva dana, više ili manje zavisno od situacije. Šta da radim? Da li moram naklanjati te obavezne namze koje sam propustio? Ili mogu klanjati dobrovoljne namaze da bi se iskupio za to?

Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Moraš požuriti da otkloniš tu ružnu naviku, koja je u suprotnosti sa dostojanstvom i muškošću. U pitanju pod brojem 329 naveli smo dokaze da je to zabranjeno.

Također, moraš se pokajati svog propuštenih namaza, jer je ne klanjanje veoma ozbiljan veliki grijeh; štoviše, neki učenjaci su rekli da je to nevjerstvo.

Pokajanje uključuje prekidanje grijeha, kajanje za to i odluka da se nećeš tome više vratiti.

Klanjaj puno nafila (dobrovoljnih namaza), da bi nadoknadio te namaze koje si propustio, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Prvo za što će rob biti pitan na Sudnjem danu jeste namaz. Pa će naš Gospodar reći melecima, a On najbolje zna: 'Pogledajte u namaz moga roba i vidite da li je potpun ili manjkav.' Ako bude potpun biće mu upisan kao potpun, ako bude manjkav, On će reći: 'Vidite da li moj rob ima dobrovoljnih namaza.' Ako bude imao dobrovoljnih namaza, On će reći: 'Upotpunite obavezne namaze moga roba sa dobrovoljnim.' Pa će onda ostala djela biti vagana na isti način." Ebu Davud, 864.

Molimo Allaha da oprosti nama, tebi i svim muslimanima, da nam podari dobro stanje i da nas učini ustrajnim.

A Allah zna najbolje.
 
Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/90143