petak, 21. veljače 2014.

Nije dozvoljeno jednom supružniku da vrši kontracepciju bez dozvole drugoga



Pitanje:
 
Žena je došla ginekologu da od nje zatraži sredstvo za kontracepciju bez dozvole muža, jer njen muž ima još jednu žeu i sa njom ima djecu, a ona i sad studira na univerzitetu. Da li je dozvoljeno doktorici da joj propiše taj lijek ili će odibit da joj ga da?


Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Nije dozvoljeno supruzi da koristi sredstva za kontracepciju bez dozvole muža, jer je pravo i muža i žene da imaju djecu. Na osnovu toka učenjaci su rekli da je zabranjeno mužu da povlači bez dozvole žene.

"Povlači" se odnosi na to da ejakulira van rodnice žene, da bi spriječio trudoću. Ali ako se oba supružnika slože da koriste te pilule onda je to dozvoljeno, jer to isto kao i 'azl koji su praktikovali ashabi, kako prenosi Džabir, radijallahu anhu: "Mi smo praktikovali 'azl (ejakulacija van rodnice žene op. pre.) u periodu kada je Kur'an objavljivan."

Drugim riječima, da je to bilo zabranjeno Kur'an bi to zabranio. Međutim, bolje je ne uzimati te pilule jer se to suprostavlja željama Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, za ovaj ummet, a to je da imaju mnogo djece.

Reći ću ti da su prvi koju su izumili ove pilule bili jevreji i drugi neprijatelji muslimanam, oni koji žele istrijebiti ovaj ummet i smanjiti mu brojnost, i ostaviti ga ovisnim o ostalim, jer što im je broj manji to je manja produktivnost, a što je broj veći veća je produktivnost - u poljoprivredi, indrustriji, i u svakoj grani privrede. Neke nacije se boje više od drugih ako ih ima veliki broj, čak i ako nisu napredni u industriji, jer velika brojnost uznemiruje neprijatelje.

Tako da pozivamo sve muslimane da imaju mnogo djece, sve dok ne postoje posljedice kao boljest ili loše zdravlje po ženu ili da ne može rađati bez hirurške intervencije, jer su ovo stvari nužde, a nužda ima drugi propis.

Šejh Ibn 'Usejmin, Fetava el-Mer'ah el-Muslimeh, 2/556.

Takođe pogledajte pitanje pod brojem 21169.

Ako je uzimanje ovih pilula za nekoga haram onda je i haram potpomagati ga da dođe do njih, jer Allah kaže (prijevod značenja):

" Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; " [El-Mā'ide  5:2]

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid