srijeda, 5. veljače 2014.

Koje su to stvari koje je Allah naučio Adema?



Pitanje:
 
Koje su to stvari koje je Allah naučio Adema?
 


Odgovor:

Imam Ibn Kesir, rahimehullahu te'ala, je rekao u svome tefsiru (1/256, verzija verifikovana od šejha Ebu Ishaka el-Huvejnija), komentirajući ajet (prijevod značenja): " I pouči On Adema nazivima svih stvari..." [El-Bekare 2:31]

"Ispravno je da ga je podučio nazivima svih stvari, kako se zovu, i njihovim svojstvima, od najviših do najnižih. Buharija je rekao u svome sahihu u komentaru ovog ajeta u poglavlju o tefsiru u svome sahihu, a Ibn Kesir spominje Buharijin sened od Enesa, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: 'Vjernici će biti okupljeni na Sudnjem danu i reći će:'Hajdemo da pitamo nekoga da se za nas zauzima kod našeg Gospodara.' Otići će do Adema, pa će reći: 'Ti si otac svih ljudi. Allah te stvorio svojom rukom, i naredio je melecima da ti učine sedždu, i naučio te imenima svih stvari...' ' Ovo podrazumijeva da ga je Allah naučio imenima svih stvorenih stvari, a zato je onda i rekao (prijevod značenja): 'a onda ih predoči melekima...' [El-Bekare 2:31] - tj. stvari kojima je podučio Adema."

Hafiz Ibn Hadžer pobrojao je razna mišljenja o ovome u svome el-Fethu-l-Bariju (8/10), gdje je rekao: "Potoji razilaženje o značenju riječi 'nazivima'. Neki kažu da se odnosi na imena njegovih potomaka, ili imena meleka, ili imena različitih vrsta - bez detaljisanja, ili imena svega na Zemlji, ili imena svih stvari,  čak  i pladanj."

Imam Eš-Ševkani je rekao u svome Fethu-l-Kadiru (1/64): " 'Nazivima' su rječice ili izrazi, i ono na što se misli su imena stvari kojim ga je Allah podučio - nazivima njihovim. Ovo je mišljenje većine učenjaka, i ovo je stvarno značenje riječi ism (ime). Ovo je potvrđeno riječju 'svim' (svim imenima), što podrazumijeva da ga je podučio svim imenima i nije izostavio ništa, bez obzira šta to bilo."

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/4622