subota, 1. veljače 2014.

Muž je uvijek zauzet igrajući ili gledajući fudbal, može li ona nabaviti TV?



Pitanje:
 
Muž dobre, pobožne sestre provodi većinu svoga vremena gledajući ili igrajući fudbal.Ona nema TV-a kod kuće, hvala Allahu. Tako da njen muž provodi većinu vremena vani gledajući fudbal. Ona nema djece. Moje pitanje je:
Da li će ona kupiti TV tako da njen muž ostane kod kuće? Jer ona provodi čitav dan sama dok je muž odsutan.


Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Igranje fudbala može biti dozvoljeno ili zabranjeno, zavisno da li se igrač pridržava šerijatskih smjernica ili ih krši. To je objašnjeno u pitanjima pod brojem 3633, 84291 i 75644.

Mudra osoba nebi trebala biti zauzeta gledanjem ili granjem fudbala, čak i ako je dozvoljeno, jer vrijeme je jedino što je vrijedno kod čovjeka, i bez sumnje to što se muž okupiran time i što je odsutan od kuće zbog toga, to je mana i nemar, jer je vrijeme suviše vrijedno da bi se trošilo uzalud, kako da ga onda troši uzalud na nešto što nema vrijednosti? Bilo bi mu bolje da se brine o porodici i da njih usreći.

Što se tiče unošenja TV-a u kuću, ne savjetujemo vam to, zbog jasnih loših posljedica toga. Pogledajte pitanje 3633.

Izgleda kao da problem ovoga muža nije samo nedostatak TV-a. On treba mnogo stvari da bi ga podstake da ostane kod kuće. Mudra supruga bi trebala da traži načine zbog kojih bi muž volio da bude kod kuće, kao da se lijepo ophodi prema njemu, brine se o njemu, da mu se uljepša, da potraži ono što oboje vole, itd.

Takođe savjetujemo sestu da se više pobrine oko vremena i da ga koristi u onome što će joj koristiti u vjerskom ili u ovosvjetskom smislu, kao da pamti Kur'an, prisustvovanje halkama i predavanjima, učenje nekih vještina i izvršavanje obaveza u kući. Ovo je bolje za nju nego da donese TV u kuću koji će joj privoljeti stvari koje je Allah zabranio.

A Allah zna najbolje.
Odgovorio: šejh Muhammed Salih el-Munedždžid