ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Mlada muslimanka živi u pokvarenom okruženju i strahuje da može otići u zabludu



Pitanje:

Imam petnaest godina i prihvatila sam islam prije četiri do pet godina. Jedan moj roditelj je tako-reći musliman ali se ne drži vjere. Stalno se susrećem sa problemima. Prije ili kasnije će mi dojaditi slijeđenje svih ovih pravila i otići ću napolje i zabaviti se (plesati, izlaziti sa momcima,..).
Znam da je to loše ali to shvatim tek poslije nego to uradim. Nisam sigurna da hoću da budem pobožna više, ali mi nešto stalno dolazi i govori da trebam biti muslimanka. Teško mi je odlučiti šta da radim. Teško mi je da budem muslmanka jer živim u nemuslimanskom društvu a svi muslimani koje znam nisu nikakvi muslimani. Imate li neki prijedlog?


Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Tvoj problem je osjetljiv i ozbiljan, tiče se pridržavanja islama i njegovih pravila. Uz to, razumijemo tvoju problem i zaista se suosjećamo sa tvojom patnjom, želimo ti dati nekoliko sljedećih savjeta.

Prvo:

To "nešto" što ti dolazi govori da budeš muslimanka bi mogao biti melek, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Šejtan ima nešto udjela nad sinom Ademovim, a meleci imaju nešto udjela nad sinom Adema. Što se tiče šejtanovog udjela, to je da ga podsjeća na zlo i tjera da poriče istinu. Što se tiče udjela meleka jeste da ga podsjeća na istinu i vjerovanje u nju. Ko god nađe ono drugo neka zna da je to od Allaha, pa neka se zahvali Allahu. Ko god nađe ono prvo, neka traži utočište kod Allaha od prokletog šejtana." Onda je proučio (prijevod značenja): "Šejtan vam prijeti sa neimaštinom i naređuje vam fahša (loša djela, blud, grijehe...), a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve, " [El-Bekare  2:268] 

Tirmizi, 2914. Kaže za njega da je garib hasen.

"Šejtan" ovdje se odnosi na Iblisa ili nekoga od njegovih vojnika. "Udio" (doslovno dodir) znači  da dolazi blizu i utječe na čovjeka. Ovo se odnosi na ono šta se događa u srcu bilo zbog uticaja šejtana ili meleka. "Da ga podsjeća na zlo" kao na kufr (nevjerovanje), nemoral i nepravdu. "I tjera da poriče istinu " znači poricanje Allahovih prava ili prava Njegovih stvorenja, ili poricanje nečega što je dokazano kao istina npr. kao tevhid (Allahova jednoća op. pre.), poslanstvo, proživljenje, Sudnji dan, Džennet ili  Džehennem. "Što se tiče udjela meleka jeste da ga podsjeća na istinu" kao na namaz i post. "I vjerovanje u nju" kao u Allahove knjige i poslanike. " Ko god nađe ono drugo " vidi na sebi ili prepozna utjecaj meleka " neka zna da je to od Allaha " znači da je to veliki blagoslov i velika milost koja mu je došla jer je Allah naredio meleku da ga dodirne. " Ko god nađe ono prvo " znači šejtanov uticaj. "Onda je proučio" znači da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, citirao ajet (prijevod značenja): " Šejtan vam prijeti sa neimaštinom " znači on vas plaši sa neimaštinom da bi vas zaustavio da trošite imetak u dobro. " i naređuje vam fahša (loša djela itd.) " znači grijehe.

U svjetlu ovog velikog hadisa, sada razumiješ svoje stanje. Ono "nešto" što te vuče nazad ti donosi blagoslov, donosi ti dobro od Allaha, pa zahvali se Allahu i veličaj Ga. Onaj drugi koji dolazi da bi te podstakao da ideš napolje i plešeš i da uspostavljaš zabranjene veze sa lošim, poganim ljudima je šejtan, pa traži utočište kod Allaha od toga svaki puta kada te iskuša sa tim zlim opasnostima.

Drugo:

Ne brini se ako ima mnogo onih koji su izgubljeni oko tebe, nemoj dopustiti  tim nevjerničkim hordama koji se guše u moru svoga nemara, prohtjeva i grijeha da te odvrate od svrhe sa kojom si stvorena. Allah kaže (prijevod značenja):

" Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji, oni bi te od Allahova puta odvratili; oni se samo za pretpostavkama povode i oni samo neistinu govore. " [El-En'ām 6:116]

" A većina ljudi, ma koliko ti želio, neće biti vjernici. " [Jūsuf 12:103]

O mlada muslimanko, koja je vrijednost života ako čovjek živi samo da ispuni svoje prohtjeve, ogrezao u porocima, pjevanju i plesanju, pijančenju i izazivanju nereda, ulazi u zabranjene seksualne odnose i ophodi se kao životnja? Allah kaže (prijevod značenja):

" oni su kao stoka, čak i gori – oni su zaista nemarni " [El-A'rāf  7:179]

Treće:

Ti živiš u negativnom okruženju puno nevjernika i muslimana koji se ne pridržaju svoje vjere i koji možda ne znaju o islamu ništa osim naziv, uz to još okružena iskušenjima i izazovima, moraš se vezati za Allaha i držati se njegovog šerijata, okreni se Njemu i uvijek Ga moli da te zaštiti od grijeha i da ti dadne ustrajnosti u vjeri. Uvijek ponavljaj ovu dovu: "O ti koji okrećeš srca, učvrsti moje srce na Tvojoj vjeri." Jer je tvoja majka, majka vjernika Aiša, radijallahu anha, prenijela od svog muža, tvoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je on učio ovu spomenutu dovu često. Ona je rekla: "O Allahov Poslaniče, mi vjerujemo u tebe i u ono što si donio. Strahuješ li za nas?" Rekao je: "Da, jer su srca ljudi između dva prsta Allahova i On ih okreće kako hoće."
Tirmizi, 2066. Kaže za njega da je hasen.

Četvrto:

Pokušaj potražiti druge muslimanke da možete jedna drugu podsjećati na istinu i podsticati se na strpljenje. Uradi sve što možeš da bi pozvala svoje roditelje na istinu, jer koliko je onih madića i djevojaka koji su bili uzrok da oni stariji budu upućeni.

Na kraju molimo Allaha da te uputi da budeš strpjiva i da te učini ustrajnom na putu islama i da te blagoslovi da osjetiš slast vjerovanja. Tvoju brigu povjeravamo Allahu, jer oni koji su pod Njegovom brigom nikada neće biti izgubljeni.

Odgovorio: Šejh Muhammed Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/6053