utorak, 4. ožujka 2014.

Ja slušam Kur'an ali slušam i muziku, da li sam ja licemjer?

Pitanje:
 
Ja slušam muziku znajući da je zabranjena. Želio bi da me Allah uputi da to ostavim.
Moje pitanje je:
Mnogo slušam islamska predavanja i Kur'an sa kaseta. Problem je što me mnogi kritikuju i kažu: "Kako to da slušaš muziku i stvari o islamu? Kao da i ne razumiješ šta slušaš, i dobivaš grijehe tako što slušaš ali se ne okorištavaš time", također kažu da trebam izabrati šta ću da slušam, da li su to muzika i pjesme ili islamska predavanja i Kur'an. "Pogrešno je slušati oboje" - kažu. Ja sam zbunjen, osjećam se kao dunjalučar, ili kao čovjek koji savjetuje druge ali je i sam griješan, osjećam se kao licemjer.

Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Počet ću time što ti se zahvaljujem na tvojoj iskrenosti i želji da radiš dobro i da pitaš o vjerskim pitanjima. Molimo Allaha da te blagoslovi uputom i da ti pomogne da radiš ono što je dobro.

Trebaš razumjeti da savjet tvojih prijatelja da ne trebaš slušati islamska predavanja i Kur'an, jer slušaš i muziku u isto vrijeme, je velika greška sa njihove strane. Vjernik koji ima težnju da upada u neke grijehe je i dalje obavezan da uradi što više dobrih djela, i dalje se od njega traži da izbjegaje sve grijehe i djela koja vode u propast sve dok vjeruje u Allaha kao svoga Gospodara, u islam kao svoju vjeru i Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kao poslanika i vjerovjesika.

Ako počini neke manjkavosti kao da ne uradi nešto to je obavezno, to nije opravdanje da ne radi druga obavezna djela; nego, on mora požurjeti sa pokajanjem u pogledu propuštanja tih dužnosti, i da nastavi činiti sve što mu je Allah omogućio da uradi i ostala djela pokornosti. Slično tome, to što je on upao u grijeh nije opravdanje da radi i ostale grijehe; nego, on mora požuriti sa pokajanjem u pogledu svojih nedostataka. Ako ne može da ostavi neke grijehe jer su njegove strasti prevelike a on je preslab da bi se odupruo, onda on treba ustrajavati da radi djela obožavanja i pokornosti, jer Allah kaže, prijevod značenja:

"Dobra djela zaista poništavaju hrđava (male grijehe)." [Hūd 11:114]

Tako da je svatljivo da vjernik može raditi i djela pokornosti i nepokornosti, a ovo nije licemjerstvo i on nije dunjalučar uopšte, sve dok osoba ne krije pokvarenost u svome srcu i priznaje da ono što radi jeste pogrešno, i moli Allaha da mu oprosti i trudi se da izbjegaje grijehe.

Možda, tvoja želja za slušanjem Kur'ana i islamskih predavanja može biti razlog da prstaneš slušati muziku, jer Allah kaže, prijevod značenja:

"Ovaj Kur'an vodi jedinom ispravnom putu" [El-Isrā' 17:9]

Ako pretpostavimo da nastaviš tako kako i sada radiš, to je bez sumnje bolje nego da prestaneš slušati Kur'an i lijepe stvari, jer znaš da Allah kaže, prijevod značenja:

"onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga,
a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga." [Ez-Zilzāl 99:7-8]

"Allah neće nikome ni trunku nepravde učiniti. Dobro djelo On će umnogostručiti i još od Sebe nagradu veliku dati." [En-Nisā' 4:40]

Da Sudnjem danu, ljudska djela će biti vagana:

"Onaj u koga njegova djela budu teška – u ugodnu životu će živjeti, a onaj u koga njegova djela budu lahka – boravište će mu bezdan biti. A znaš li ti šta će to biti? – Vatra užarena!" [Prijevod značenja El-Kāri'a 101:6-11]

Tako da se trebaš truditi da radiš djela koja će učiniti tvoju vagu dobrih djela težom, kao što su dobra djela i djela pokornosti, čak i da su mala, jer je Allah Onaj koji mnogo daje, puno prašta i puno je milostiv. Kod Njega će malo djelo rasti sve dok ne bude kao planina ili veće, pa: "Nemojte smatrati malim nijedno dobro djelo, čak i da je to da pozdraviš svoga brata sa osmjehom" i "Osmjeh bratu muslimanu je sadaka", kao što nas je naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podučio u vjerodostojinim predajama.

Ovo ne znači da mi opravdavamo tvoje slušanje muzike, ali ako nema alternative onda budi jedan od ovih:

"A ima i drugih koji su grijehe svoje priznali, i koji su dobra djela s drugim koja su hrđava izmiješali, njima će, može biti, Allah oprostiti jer Allah prašta i samilostan je." [Prijevod značenja Et-Tevbe 9:102]

Moraš se čuvati svega što može prouzrokovati da tvoja vaga dobrih djela bude lahka, kao što su grijesi i loša djela, jer Allah žestoko kažnjava one koji su Mu nepokorni i prelaze Njegove granice. Pa, požuri da se pokaješ i traži Allahovu pomoć u tome.

Ustraj u činjenju dobrih djela i čini ih što više možeš; savjetuj svoje prijatelje da se boje Allaha i da požure sa činjenjem dobrih djela i da ostave loša djela.

Na kraju, savjetujemo te da potražiš dobro društvo koji će ti pomoći da radiš dobro i koji će ti dobro privoljeti, i kloni se lošeg društva koji čine zlo da izgleda atraktivnim i koji te sprečavaju u činjenu dobra. Također, trebaš moliti Allaha i tražiti od Njega da uputi i tebe i njih i da ti pomogne da se pokaješ. Allah je onaj koga mi molimo da nam omogući da se iskreno pokajemo, da nam oprosti sve grijehe i uputi naša srca, jer On je najbolji od koga se može tražiti.

A Allah najbolje zna.

Odgovor: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/consult/99750