subota, 29. ožujka 2014.

Savjet onome koji hoće da stupi u brak ali nije u mogućnosti


Pitanje:
U džamiji smo imali program u kojem je muslimanska omladina mogla razgovarati sa onima koji su stariji o hadisima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji se tiču braka, i o činjenici da trebaju olakšato omladini da stupaju u brak. Ova tema je odvela do mnogih rasprava, jer su roditelji zabrinuti o situaciji i dobrobiti bračnog para, posebno ako imaju djecu. Mladi danas ne završavaju svoje univerzitetske studije do dvadeset i jedne godine, ili dvadeset i treće za ona koji studiraju medicinu. Ne mogu sebi priuštiti troškove braka. Pa, kakav praktični savjet imate za njih? Mnoga muslimanska omladina na zapadu želi da upotpuni pola svoje vjere (da stupi u brak op. pre.).

Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Prvo:
Razgovaranje o islamskim pitanjima i utošivanje vremena na tome je jedna od najkorisnijih stvari koje osoba može uraditi za sebe; jer je traženje znanja obaveza i vid ibadeta, i on troši vrijeme na ono što koristi njemu i drugim. Ako osobe koje razgovaraju ne razumiju nešto, onda moraju pitati osobe koje imaju znanja.

Drugo:
Naš savjet za one koji žive u zemljama nemorala i nevjerstva jeste da isele iz njih u muslimanske zemlje gdje su dunjalučka iskušenja i iskušenja žena manja. Nisu sve muslimanske zemlje iste po tome pitanju, pa treba mudro izabrati među njima.

Savjetujemo ih da napuste svako okruženje u kojem se mogu poskliznuti i pasti, bilo da je to njegov smještaj, posao ili škola/fakultet.

Savjetujemo ih da požure sa brakom, i da izaberu pobožne supruge koje nemaju prevelike zahtjeve za mehr, itd.

Savjetujemo one koje nisu u stanju da se žene da se boje Allaha i da ne gledaju i slušaju zabranjene stvari, da ne idu prema zabranjenim stvarima, i da ne diraju ono što ima je zabranjeno da diraju. Trebaju se potpomoći sa namazom i postom, dovom, i da budu u društvu pobožnih ljudi. Trebaju se okupirati korisnim stvarima, kao što je traženje znanja, pamćenje Kur'ana i upućivanjem dove Allahu, jer ako se osoba zauzme obožavanjem Allaha, to će da odvariti od toga da mu bude nepokoran.

Treće:
Naš savjet vođama zajednica, roditeljima i skrbnicima momaka i djevojaka je da ne čine svršetak studija uslov za brak. Od kada je to brak prepreka za učenje?! Štoviše, stvarnosti i iskustvo ukazuje na suprotno, jer brak omogućuje osobi da se fokusira i čini mu razum čistim, i povrh svega to je pokornost naređenju Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, omladini da se ženi.

Tako da, roditelji i skrbnici ne trebaju opterećavati omladinu sa prevelikim zahtjevima koji mogu biti vid rasipništva. Trebaju ograničiti zahtjeve samo na potrebe žene i kuće. Trebaju razumiti da je brak jedan od načina kroz koje se traži opskrba. Allah kaže, prijevod značenja:

"Udavajte neudate i ženite neoženjene (tj. mladiće bez supruge i djevojke beu muža), i čestite (pobožne, zdrave i sposobne) robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna (o stanju ljudi)." [En-Nūr 24:32]

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/12403