ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

Kako postupiti ako se još jedan pridruži dvojici koja klanjaju u džematu

Pitanje:
Važno pitanje o namazu.
Dva muslimana klanjaju zajedno u džematu, onda im se želi pridružiti treći, da li će se onaj drugi koji klanja sa imamom vratiti nazad i stati sa onim koji se želi pridružiti ili će ostati klanjati do imama?


Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Ako treća osoba dođe i želi se pridružiti dvojici koja klanjaju, onda će onaj koji klanja iza imama vratiti se nazad, zbog predaje koju je zabilježio Muslim u Sahihu (3010), od Džabira, radijallahu anh, koji kaže: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ustao da klanja i ja sam došao i stao sa njegove lijeve strane. Uzeo me je za ruku i povukao okolo dok nisam bio sa njegove desne strane. Onda je Džebbar ibn Sahr došao i stao sa lijeve strane Allahovog Psolanika, sallalllahu alejhi ve sellem. Uzeo nas je obojicu za ruke i odgurnuo nazad dok nismo bili iza njega."

Učenjaci spominju da ako ima mjesta ispred imama i nema mjesta iza dvojice koja klanjaju iza njega, imam se onda treba pomaći naprijed, ali ako ima mjesta iza njih a nema mjesta ispred imama, onda se oni trebaju pomaći nazad. Ako ima mjesta i ispred i iza, dvojica se trebaju pomaći nazad i imam se neće micati naprijed, jer njega slijede i on se ne treba micati, i jer imam treba da klanja iza predgrade koja je ispred njega kao što je zid, stub i tako dalje.

Imam en-Nevevi, rahimehullahu te'ala, je rekao u el-Medžmu'u, 4/292:
"Ako ima imam i dvojica koji klanjaju iza njega, imam treba da bude ispred a njih dvojica iza, bilo da su ta dvojica ljudi, ili dva dječaka ili dječak i čovjek...Ako ima mjesta ispred imama i iza te dvojice koji klanjaju iza njega, on se treba pomaći naprijed ili oni nazad. Što se tiče onoga što je bolje, ima dva mišljenja. Ispravno mišljenje navodi šejh Ebu Hamid i većina učenjaka, a to je da ta dvojica trebaju da se vrate nazad jer imam predvodi i on se ne treba micati.

...ovo je ako se još jedna osoba pridruži tokom stajanja (kijama). Ali ako  se pridruži tokom sjedenja ili sežde, niko se ne treba micati naprijed ili nazad sve dok ne ustanu opet. Nema razilaženja da ovo micanje naprijed i nazad se neće izvesti dok druga osoba ne izgovori početni tekbir, kao što su naveli. A Allah zna najbolje."

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/3262