petak, 14. ožujka 2014.

Držanje psa čuvara



Pitanje:
Moja majka, sestra i ja živimo sami u kući. Nekad moramo napustiti grad zbog posla i moja majka i sestra ostaju same. Nema nikoga da živi na donjem spratu a kuća je velika. Možemo li odhraniti nekog ljubimca protiv lopova i provalnika? Ako možemo, kakvog ljubimca možemo odhraniti?
Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Dozvoljeno je držati psa kao čuvara, sve dok izbjegavaš da ulazi u kuću i dok vodiš računa da ne prlja posuđe i odjeću, jer je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: „Ko god drži psa njegova dobra djela će se smanjivat za jedan kirat, osim psa za usjeve ili stoku.” Buhari, 2322.

U Muslimovoj verziji (1574): "Ko god drži psa, osim za lov ili stoku, njegova nagrada biće smanjivana za dva kirata svaki dan.”

Psi koji se koriste za usjeve ili stoku su oni koji služe da čuvaju isto.

Ovaj hadis ukazuje da je dozvoljeno držati psa da čuva imetak.

El-‘Iraki kaže u Tarh et-Tesrib, 6/28: "Naši drugovi i drugi su rekli: Dozvoljeno je držati psa u tri svrhe,prvenstveno za lov i za čuvanja stoke i usjeva. Razišli su se u pogledu držanja psa u četvrtu svrhu, tj. čuvanje kuće ili puteva i tako dalje. Neki od naših drugova su rekli da to nije dozvoljeno zbog ovog i drugih hadisa, koji jasno govore da je držanje psa haram osim zbog ove tri stvari. Ali većina od njih su rekli, što je i ispravnije mišljenje, da je dozvoljeno na osnovu analogije, koja se zasniva na razlogu koji se navodi u hadisima, a to je potreba."

Što se tiče sprječavanja psa da ulazi u kuću, to je zbog riječi Poslanika, sallallahu alejhi we sellem: "Meleci ne ulaze u kuću u kojoj je pas ili slika." Buhari, 3322; Muslim, 2106.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Preveo: E.K.