nedjelja, 30. ožujka 2014.

Ako osoba čita Kur'an bez pomijeranja usana, da li će biti nagrađena za to


Pitanje:
Neki ljudi uzmu mushaf i gledaju u njega bez pomjeranja usana. Može li se ovo nazvati čitanje Kur'ana? Ili je obavezno izgovarati riječi naglas da bi dobili nagradu čitanja Kur'ana? Da li će osoba biti nagrađena za gledanje u Mushaf? Molim vas da nas posavjetujete, Allah vas nagradio dobrim.


Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Nema ništa što bi sprečavalo da osoba gleda u Kur'an bez čitanja, da bih razmišljala o njegovim značenjima i da bih ga razumjela. Ali se to ne smatra čitanjem Kur'ana kada to radi, i neće dobiti nagradi za čitanje Kur'ana ako ga ne izgovara, čak i da to bilo da ga oni oko njega ne čuju. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

"Učite Kur'an, jer će on uistinu doći na Sudnjem danu i zauzimati se za svoje ashabe (drugove)." Muslim

Ono što je on, sallallahu alejhi ve sellem, mislio pod njegovim drugovima jeste na one koji rade po njemu, kao što je došlo u drugim hadisima. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Ko god pročita jedno slovo iz Kur'ana ima jedno dobro djelo, a dobro djelo će biti desetorostruko nagrađeno." Tirmizi i Ed-Darimi sa lancem koji je sahih. A ne može se reći za nekoga da uči Kur'an dok ga ustvari i ne izgovori.

A Allah je izvor sve snage.

Vidjeti: Eš-Šejh el-'Allameh Abdulaziz ibn Abdullah ibn Baz, Medžmu' Fetava ve Mekalat Muntevi'ah li Simahat
Izvor: http://islamqa.info/en/8177