utorak, 8. travnja 2014.

Zašto je hidžab tako važan ako nije od stubova islama?

Pitanje:
Da li je ispravno da neko kaže da iskreno nošenje hidžaba (šerijatska odjeća za ženu)nije od stubova islama tako da ustvari nije toliko ni bitan?


Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Ovo je pogrešno, jer je hidžab obavezan za ženu. Allah je Taj koji je naredio ženama da pokriju svoje ukrase, uključujući svoje lice, grudi i sve ostale ukrase. Ovo je naređeno ženama kao zaštita od napastvovanja i iskušenja. To je zato jer su žene centar iskušenja, i centar pažnje pogleda onih koji su time iskušani. Tako da, ako žena otkrije svoju ljepotu ona će prouzrokovati strasti, i biće privlačna ljudima i oni će je slijediti. Ovakav je slučaj sa mnogim nemoralnim radnjama kao što je zinaluk i sa stvarima koje vode u njega. Tako da je hidžab obavezan ženama i naređen im je ajetom:

"...i neka vela svoja spuste na džujubihinne (tj. svoja tijela, lice, vrat i grudi)." (Prijevod značenja En-Nūr, 24:31)

Veo (khimar) je ono što ide sa glave i prekriva lice, a džilbab je spoljašnji ogrtač kojim se žena pokriva, tako da se ne vidi nijedan dio njenog tijela.

I Allah kaže:

"A ako od njih (žena Allahovog Poslanika) nešto tražite, tražite to od njih iza zastora." (Prijevod značenja El-Ahzāb, 33:53)

To je zaštita za ženu tako da nema mjesta za muškarce da se ophode prema njoj kao da je igračka.

Odgovorio: Šejh Abdullah ibn Džibrin
Izvor: http://islamqa.info/en/9515