četvrtak, 10. travnja 2014.

Suprostavljanje seksualnim strastima


Pitanje:
Ja sam mlada udata djevojka, imam dvadeset jednu godinu, moje požude vladaju sa mnom i čine me nemirnom, zbunjenom, frustiranom i ogorčenom, recite mi, cijenjeni, kako da se riješim zlih stasti u islamu?

Odgovor:
Zahvala Allahu,

Seksualna želja je nešto što je stvoreno u čovjeku, i ne može se toga osloboditi. Osloboditi se toga nije ono što je potrebno muslimanu; već ono što je potrebno za njega jeste da se sudrži od upražnjavanja istog na haram način i da to čini na način koji je Allah dozvolio.

Problem požude kod djevojke, može biti rješenja u dva koraka. 

Prvi korak je da smanji i ostavi stvari koje izazivaju požudu kod osobe. To se može postići na više načina, uključujući sljedeće: 
  1. Spuštanje (obaranje) pogleda i da izbjegava da gleda u ono što je Allah zabranio.
    Uzvišeni Allah kaže (u prijevodu značenja):

    ''A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim''
    (prijevod značenja sure An-Noor, 31.)

    Poslanik (neka je Allahov mir i blagoslov na njega) je rekao:
    "Neka ti poslije prvog pogleda ne uslijedi drugi pogled, jer dozvoljen ti je prvi pogled (koji se desi nenamjerno), a nije ti dozvoljen drugi." Postoji mnogo izvora haram pogleda, kao što je gledanje direktno u mladiće i razmišljanje o njihovom atraktivnom izgledu ili gledanje slika u magazinima ili na filmovima.
  2.  Izbjegavanje čitanja priča i romana koji se baziraju na seksualni aspekt, i izbjegavanje čitanja internet stranica koje se bave takvim temama.
     
  3. Izbjegavanje lošeg društva.
     
  4. Izbjegavanje razmišljanja o požudara što je više moguće. Razmišljanje samo po sebi nije haram, ali ako se o tome misli predugo, to može dovesti osobu do haram postupaka.
     
  5. Trošenje svog vremena u korisnim stvarima i stremljenjima, jer slobodno vrijeme može dovesti do toga da neko upadne u haram stvari.
     
  6. Izbjegavanje koliko je god moguće odlaženja na javna mjesta gdje se miješaju mladići i djevojke.
     
  7. Ako je djevojka iskušana studiranjem u mješovitom okruženju, i ne može naći alternativu, ona mora ostati čedna, ozbiljna i dostojanstvena, i treba izbjegavati što je više moguće da sjedi sa muškarcima i razgovara sa njima. Ona treba ograničiti svoj odnos na prijateljstvo sa ispravnim prijateljicama iz razreda.
 Drugi korak je :  
Jačanje faktora koji će spriječiti nekoga da postupi u skladu sa svojim požudama. Ovo se može postići na više načina, uključujući sljedeće:
  1. Jačanje vjere u srcu i jačanje odnosa sa Allahom.
    To se može postići čestim sjećanjem na Allaha, čitanjem Kur'ana, razmišljanjem o Allahovim imenima i svojstvima, i klanjanjem dosta nafile namaza. Vjerovanje jača srce i dušu, i pomaže u  odolijevanju iskušenjima.

     
  2. Post, kao što je preneseno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "O skupino mladića, ko od vas ima mogućnost, neka se ženi, na taj će način sačuvati svoj pogled i spolni organ, a onaj koji ne može, neka posti, njemu će post biti štit." Ovo je upućeno mladićima, ali također uključuje i djevojke.
     
  3. Jačanje odlučnosti i volje, a ovo će učiniti djevojku sposobnom da se odupre i kontroliše svoje strasti.
     
  4. Sjećanje na ono šta je Allah pripremio za ispravne djevojke.Allah kaže (u prijevodu značenja): "Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama  (koji vjeruju u islamski monoteizam), i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama (poslušnim Allahu), i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama (u njihovom govoru i djelima), i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama (u ispunjavanju svih dužnosti koje je Allah naredio i u ostavljanju svega onoga sto je Allah zabranio), i poniznim muškarcima i poniznim ženama (pred njihovim Gospodarom - Allahom), i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste (obavezan post tokom mejseca Ramazana i dobrovoljni post), i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu (čuvaju se od zabranjenih seksualnih radnji), i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio (odnosno Džennet)." (prijevod značenja sure Al-Ahzab, 35.)
     
  5. Razmišljanje o životima ispravnih žena koje su čuvale svoju čednost, kao što su Merjem, koju je Allah pohvalio u Kur'anu (u prijevodu značenja):
    "i Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila."
    (prijevod značenja sure At-Tahrim, 12.)
    I razmišljanje o nemoralnim ženama i upoređivanje ova dva tipa, jer postoji ogromna razlika između njih.

     
  6. Biranje ispravnih drugova i provođenje vremena sa njima, tako da oni mogu pomoći jedan drugome u poslušnosti i obožavanju Allaha.
     
  7. Poređenje efekata neposrednog ispunjenja želja kada djevojka odgovori na haram, koji je praćen gubitkom zadovoljstva i sve što je ostalo je žaljenje i tuga, sa strpljenjem i težnjom protiv strasti i prohtjeva, i zaključivanje da je zadovoljstvo pri pobjeđivanju strasti i prohtjeva daleko veće od zadovoljstva pri uživanju u haram stvarima.
     
  8. Traženje pomoći u pozivanju na Allaha i traženju pomoći od Njega.
    Kur'an nas podučava lekciji koju možemo izvući iz priče o Jusufu, neka je Allahov mir na njega:

    "'Gospodaru moj' – zavapi on – 'draža mi je tamnica od ovoga na što me one navraćaju. I ako Ti ne odvratiš od mene lukavstva njihova, ja mogu prema njima naklonost osjetiti i lahkomislen postati.' I Gospodar njegov usliša molbu njegovu i spasi ga lukavstva njihova; On, uistinu, sve čuje i zna."
    (pijevod značenja sure Jusuf, 33-34.)
Odgovorio: Šejh Muhammed ed-Duvejš
Izvor: http://islamqa.info/en/20161
Prevela: I.A.