srijeda, 10. prosinca 2014.

Da li je dozvoljeno muškoj djeci da nose zlato i svilu?



Pitanje:
Da li je dozvoljeno dječaku da nosi zlato do sedme godine, ili je to zabranjeno muškarcima od rođenja?

Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Većina učenjaka, rahimehumullahu te'ala, je na stavu da je zabranjeno dječacima da nose zlato, zbog riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o zlatu i svili: „Ovo dvoje je zabranjeno muškarcima moga ummeta.“ Zabilježili su ga Ebu Davud (3535) i En-Nesai (5054). Šejh Albani, rahimehullahu te'ala, ga je ocijenio sahihom.

Hadis govori o zabrani zlata i svile muškarcima, a u ovu riječ spadaju i dječaci. Štaviše, postoji strah da ako se dječaku dopusti da nosi zato i svilu dok je mali da će se navići na to, i kasnije će mu biti teško da to ostavi kada odraste. 

Navodi se u El-Mevsu'ah el-Fikhijjeh (21/284): „Hanefije, Hanbelije, i neke Šafije su na stavu da je zabranjeno muškarcima da nose zlato, bili oni mladi ili stari, osim u slučaju nužde.

Malikije su na stavu da je dozvoljeno dječaku da nosi zlato iako je to pokuđeno.

Šafije – prema ispravnijem rivajetu – su na stavu da je općenito dozvoljeno. Prema drugom stavu, dozvoljeno je prije starosti od dvije godine, a poslije toga je zabranjeno. Begavi je uvjeren da je ovaj stav ispravan.“

Kaže šejh Mensur el-Behuti, rahimehullahu te'ala: „Zabranjeno je dječaku da nosi ono što je zabranjeno odraslim muškarcima, kao što je odjeća od svile, ili da u njoj ima zlata ili srebra, ili bilo šta prekriveno sa bilo koji od ova dva, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: '...Ovo dvoje je zabranjeno muškarcima moga ummeta.' Prenosi se da je Džabir, radijallahu anh, rekao: 'Skidali smo ih sa dječaka a ostavljali djevojčicama.'“ Keššafu-l-Kina' (1/283)

Stav koji mi odabiremo je stav onih koji zabranjuju nošenje zlata i svile, i ostalih stvari koje su zabranjene muškarcima, kako ne bi postali naviknuti na nešto što je zabranjeno i nastave ga nositi kada odrastu; i također zbog opće zabrane ovih stvari muškarcima.

Šejhu-l-Islam Ibn Tejmijje, rahimehullahu te'ala, je upitan o tome da se muška djeca oblače u svilu na dan bajrama ili drugim prilikama; da li je dozvoljeno staratelju siročeta da ga obuče u svilu ili ne? Ako to uradi, da li je griješan ili ne? Također, da li je dozvoljeno ukrašavati njihove kape sa zlatom?

On je odgovorio: „Hvala pripada Allahu. Staratelju siročeta nije dozvoljeno da ga obuče u svilu, prema mišljenju koje je ispravnije od dva mišljenja kod islamskih učenjaka, isto kao što mu nije dozvoljeno da mu daje da pije vino ili da jede strvinu (meso koje nije zaklano na ispravan način). Što se tiče onoga što je zabranjeno odraslom muškarcu, staratelj se treba kloniti toga da to daje dječacima. Omer ibn el-Hattab je poderao svileni ogrtač kojeg je vidio na sinu Ez-Zubejra i rekao: 'Ne oblačite ih u svilu.' Isto se odnosi i na ono što je zabranjeno muškarcima od zlata.

A što se tiče toga da se staratelj optuži da je škrt, to se može spriječiti time što se dijete odjeva dozvoljenom odjećom koja će biti kao ukras za dan Bajrama i drugim prilikama, kao što su ogrtači iz Aleksandrije i druge stvari koje mogu poslužiti kao ukras, pa tako neće biti optuživan da je škrt, i u čemu nema zabrane.“ Medžmu'u-l-Fetava (30/19)

Šejh Ibn Baz, rahimehullahu te'ala, je upitan: „Da li je dozvoljeno muškoj djeci da nose zlato ili ne, ako su mlađi od dvije godine?“

On je odgovorio: „Općenito nije dozvoljeno muškarcima da nose zlato, čak i ako su mlađi od dvije godine. Zlato je dozvoljeno ženama, a zabranjeno je muškarcima, bilo da se radi o prstenju, satovima ili nečemu drugom. Nije dozvoljeno stavljati zlato na mušku djecu, isto kao što nije dozvoljeno odraslom muškarcu da ga nosi. Nego, zato je samo za žene.“ Fetava Nur 'ala ed-Darb


Ali ako dječak nosi zlato ili svilu, grijeh je na onome ko je to stavio na njega, jer dijete nije odgovorno.

Ebu Bekr el-Ke'asani, rahimehullahu te'ala, je rekao: „Ako je onaj ko to nosi maloljetan, ondah je grijeh na onome ko je to stavio na njega, a na njemu, jer on nije od onih za koje se odnosi zabrana (nisu odgovorni). Isto tako, ako mu se dadne vino i on ga popije, grijeh je na onome ko mu ga je dao, a ne na njemu.“ Bedai'u-s-Senai' (5/132)

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Šejh Muhammed ibn Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/210802