nedjelja, 15. lipnja 2014.

Vrste tevessula


Pitanje:
Razgovarao sam o pitanju korištenja "vesile" u dovi Allahu, subahenhu ve te'ala, sa nekim muslimanima, i saznao sam da ima zaista različitih mišljenja po pitanju da li je korištenje "vesile" u dovi dozvoljeno ili zabranjeno. Da li možete, molim vas, dati mi neke informacije po pitanju ovoga, neke ajete iz Kur'ana ili vjerodostojne hadise? Pod terminom "Korištenje vesile" mislim na to da se traži preko nekoga, npr.: "O Allahu molim te da mi oprostiš položajem Svoga Poslanika" ili položajem nekog drugog poslanika, evlije ili nekog drugog pobožnog muslimana.

Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Ono što se misli pod tevessulom i vesilom su četiri stvari:

1. Vrsta tevessula bez kojeg vjera ne može biti potpuna, a to je traženje puta prema Allahu (tevessul) vjerovanjem u Njega i u Njegove poslanike, pokoravajući se Njemu i Njegovom Poslaniku. Ovo se misli u ajetu:

"O vjernici, Allaha se bojte i tražite načine kako da Mu se približite..." (prijevod značenja El-Mā'ide, 5:35)

Ovo podrazumijeva traženje približivanja Allahu kroz Njegova imena i svojstva, ili čineći djela pokornosti i obožavanja kojim se pojedinac želi približiti Allahu, i tako dalje.

2. Približivanje Allahu tako što bi tražili od Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da za nas dovi u toku njegovog života, i da vjernici traže jedni od drugih da dove jedni za druge.  Ovo proizilazi iz prve grupe i ovo je preporučeno.

3. Traženje načina približavanja Allahu kroz veličinu položaja i odlike nekog stvorenja, kao na primjer da se kaže: "O Allahu, tražim od tebe odlikom Tvoga Poslanika" i tako dalje. Ovo su neki učenjaci dozvolili ali je ovo mišljenje slabo. Ispravno mišljenje je da je ovo sigurno zabranjeno, jer nema tevessula u dovi osim odlikom imena i svojstava Allaha, subahenu ve te'ala.

4. Tevessul kako ga shvataju mnogi muslimani kasnijih generacija, a što je dozivanje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i traženje pomoći od njega (ili traženje pomoći od mrtvih ili tzv. evlija). Ovo je vid velikog širka, jer dozivanje ili traženje pomoći od nekog mimo Allaha u onome što samo Allah može učiniti je vid ibadeta, a upućivanje ibadeta (obožavanja) nečemu ili nekome mimo Allaha je veliki širk.

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Šejh Muhammed ibn Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/979