četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Da li je dozvoljeno muškarcu da prodaje žensko donje rublje?

Pitanje:
Koji je propis otvaranje radnje u kojoj se prodaje žensko donje rublje i koji je propis da u toj radnji rade muškarci? Da li je zarada na ovaj način halal?

Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Prvo:
Nema smetnje u otvaranju radnje koja prodaje odjeću samo za žene, uz to da se poštuju šerijatski propisi. Tako da nije dozvoljeno prodavati osim ono što je samo po sebi nije dozvoljeno prodavati kao što su krstevi i nije dozvoljeno postavljati tu odjeću na lutke koje izazivaju strast i na način koji je suprotan čednosti.

Pogledajte pitanje pod brojem 178107.

Drugo:
Što se tiče toga da muškarci rade u ovim radnjama, međusobni odnos između muškaraca i žena strankinja u oblastima prodaje, iznajmljivanja ili nečeg sličnog u osnovi je dozvoljen, sve dok se prodavač pridržava šerijatskih pravila.

Ono na što je potrebno obratiti pažnju pri prodaji ove odjeće, je da se pravi razlika između dvije situacije:
  • Velike radnje u kojima je odjeća izložena i na kojoj je prikazana cijena, u kojim žena izabire i proba šta želi. Uloga prodavača u ovome slučaju je samo da naplati robu i u ovome nema smetnje.
  •  Male radnje u kojima žena mora razgovarati sa prodavačem i pitati o svojstvima robe i gdje prodavač mora opisivati i isticati robu. Tako da prodavač mora pričati na način koji nije prikladan ili postoji strah od fitne, posebno u današnjem vremenu gdje je manjak morala i mnoge žene nemaju stida.
Ovakav posao ne priliči bogobojaznom muslimanu koji vodi brigu o svojoj vjeri, pa se od toga mora udaljiti, zbog hadisa koji se prenose o ženskoj fitni i onoga što potvrđuje naša stvarnost od velikih iskušenja onih koji su iskušani ovakvim poslovima.

U hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Nisam ostavio veće iskušenje štetnije po muškarce od žena.“ I kaže u hadisu kojeg bilježi Muslim (2742): „Čuvajte se dunjaluka, čuvajte se žena, jer je prvo sa čime su židovi bili iskušani bile žene.“

Prodaja ženskog donjeg rublja treba da bude ili u velikim radnjama kao što je u prvoj situaciji ili na pijacama koje su određene samo za žene, gdje samo žene odlaze da kupuju ono što je vezano za njih.

Allah najbolje zna.

Odgovorio: Šejh Muhammed ibn Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/ar/226184