nedjelja, 9. veljače 2014.

Da li žena može oprostiti mehr svome mužu ako je previsok

Pitanje:
 
Situacija je da je otac tražio mehr za kćerku, odmah joj je da Kur'an, a još kasnije 20 000 američkih dolara. Brat nije u stanju da joj dadne taj iznos i žena bi htjela da mu to oprosti, da li je to dozvoljeno?

Također, šta ako nije mu to žena oprostila i on je razvede prije nego joj je to dao, da li je i dalje dužan da joj to da nakon razvoda? Da li je dozvoljeno bratu da kaže da će isplatiti neki mehr koji ustvari ne može isplatiti?

Odgovor:

Hvaljen neka je Allah.

Nema ništa sporno u tome da žena oprosti svome mužu mehr, jer Allah kaže (prijevod značenja):

"I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte." [En-Nisā' 4:4]

Odgođeno davanje mehra postaje obavezno u slučaju razvoda koji je došao poslije konzumacije braka čak i ako je to bilo za kratak period, osim ako žena ne zatraži khul (naziv za vrstu braka gdje žena traži razvod a vraća mehr ili da se odriče ako nije dat op. pre.) i odustaje od mehra, kao nadoknada mužu jer ga ostavlja. To je uredu ako je khul tražen zbog opravdanog razloga ne samo da muž uzme taj novac. Allah kaže (prijevod značenja):
 
" i da im teškoće pričinjavate, s namjerom da nešto od onoga što ste im darovali prisvojite, osim ako budu očito zgriješile. " [En-Nisā' 4:19]

Dozvoljeno je mužu da kaže "Daću ti toliko i toliko mehra", čak i ako to on ne posjeduje, treba objasniti da će to biti odgođeni mehr koji neće biti isplaćen odmah, i to će biti dug koji duguje.

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih El-Munedždždid