subota, 1. veljače 2014.

Brak nakon haram veze u kojoj nije počinjen zinaluk



Pitanje: 

Muškarac i žena su se pokajali zbog nezakonitog seksulanog odnosa, ali su nastavili da se ljube i grle, ali bez seksulnog odnosa, a nakon toga su stupili u brak. Da li je ovaj brak dozvoljen? 


Odgovor: 

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu. 

Prvo: 

Odnos između muškarca i žene van braka, to je ono što se zove nezakonita veza, je haram, bez obzira na nivo tog odnosa  i da li je to otišlo daleko po pitanju intimnog odnosa ili zinaluka (seksualnog odnosa), koji je za najveću osudu i gnusna vrsta grijeha , i jedan od najtežih velikih grijeha koji predstavlja najveću opasnost za vjeru i vjerske dužnosti pojedinca, ili je manje od toga, kao što je gledanje, dodirivanje ili ljubljenje. Sve je to haram i ovo su vrste zinaluka u općem smislu, i to su stvari koje vode do većih nemoralnih radnji. 

Pogledati odgovore na pitanja pod rednim brojevima  27259, 23349 i 9465.

Drugo: 

Ako se brak desi nakon haram veze između muškarca i žene, onda jedan od sljedećih scenarija mora nastupiti:

  1.   Ili da je brak došao nakon nelegitimnog (nezakonitog, vanbračnog) seksulanog odnosa, u tom slučaju brak nije važeći osim pod uslovom da se oboje, i muškarac i žena, pokaju zbog zinaluka i da se utvrdi da žena nije trudna kao rezultat haram odnosa, jer Allah, neka je Uzvišen, kaže, u prijevodu značenja:

    '' Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu
    (a to znači da čovjek koji želi oženiti (imati seksualan odnos) sa mušrikinjom (ženom politeistom, pagankom ili idolopoklonicom) ili prostitutkom, onda , zasigurno, on je ili preljubnik / bludnik, ili mušrik (politeista, paganin ili idolopoklonik). A žena koja pristine da se uda (ima seksualni odnos) za mušrika (politeistu, paganina ili idolopoklonika) ili preljubnika/bludnika, onda je ili prostitutka ili mušrikinja (žena politeista, paganka ili idolopoklonica)), to je zabranjeno vjernicima (islamskog monoteizma).’’
    (prijevod značenja sure En-Nur, 3.)


     Za više informacija pogledajte odgovore na pitanja pod rednim brojem 85225 i 11195.
  2.   Da se brak desio nakon haram odnosa, ali taj odnos nije otišao daleko da se počini zinaluk, kao što su ljubljenje, dodirivanje i druge haram radnje koje su manje ozbiljni od zinaluka. U ovom slučaju brak je validan, jer se ne može reći za one koji su pali u ovaj haram odnos da su počinili zinaluk.


Za više informacija pogledajte odgovor na pitanje pod rednim brojem  106288.
A Allah najbolje zna.

Odgovorio: šejh Muhammed Salih el-Munedždžid
Prevela: I.A.