četvrtak, 6. veljače 2014.

Da li postoji šerijatska kazna za masturbaciju ili otkup za to



Pitanje:

Željela bih znati. Zbog masturbacije probila sam svoju djevičansku opnu, da li me to čini bludnicom? Da li je kazna za to stotinu udaraca bičem ili da li postoji propisana kazna za to u islamu? Ako postoji molim vas da mi kažete koja je. Također da li se ja sada mogu udati za čednog muškarca nakon što sam toliko puta praktikovala to? Molim vas da mi odgovorite u skladu sa Kur'anom u sunnetom.

Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Prvo:

Masturbacija je haram, kao što smo objasnili u pitanju pod brojem 329. Moraš se pokajati, prestati sa time, smatrati lošim ono što si uradila i odlučiti da se nećeš vratiti tome.

Postoji mnogo kazni za griješnike na ovome svijetu, a kakve su tek onda kazne koje zaslužuju na onome svijetu. Već smo spomenuli neke od ovih kazni u pitanju pod brojem 23425. Pa požuri sa iskrenim pokajanjem prije nego se ne mogneš više pokajati, i prije nego se budeš kajala onda kada kajanje neće biti od koristi.

Ako te Allah počasti time da se možeš pokajati, ovaj grijeh će ti biti oprošten, i biti će kao da se nije ni desio. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:  "Onaj ko se pokaje je i kao onaj koji nije počinio rijeh." Ibn Madže, Šejh Albani ga je ocijenio kao hasen u Sahih Ibn Madže, 3427.

Drugo:

Probijanje djevičanske opne ovim činom nije zinaluk, i nije propisana šerijatska kazna za to kao iskupljenje za taj grijeh.

Šejhu-l-islam Ibn Tejmijje je upitan u masturbaciji pa je rekao:

"Što se tiče masturbacije, propis toga je da je to haram po većini učenjaka, i onaj koji to radi treba biti kažnjen te'azir kaznom (vrstu i težinu kazne određuje sudija op. pre.), ali ovo nije kao zinaluk." 

El-Fetava El-Kubra, 3/439.

Treće:

Ako je očigledno da je djevičanska opna probijena masturbacijom, onda moraš obavijestiti svoga zaručnika o tome, bez da ulaziš u detalje koji te mogu osramotiti. Dovoljno je da zna da se to nije desilo kao rezultat zinaluka, jer djevičanska opna može pući zbog vježbe, fizičkog nasilja, pada ili bolesti.

Nikada nećeš biti razotkrivena ako se pokaješ Allahu i budeš iskrena u tome pokajanju, jer Allah je Onaj koji sakriva i voli sakrivanje.

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid