subota, 15. veljače 2014.

Da li je dozvoljeno klanjati za nekoga ko ne klanja



Pitanje:
 
Recimo da neko u tvojoj bližoj porodici ne klanja, i ti toj osobi kažeš da trebaa klanja ali te ne sluša... da li ja mogu klanjati umjesto njega, mislim, da li ja mogu klanjati njihove namaze? Jer znam da oni neće klanjati.


Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Namaz je onaj stub vjere koji nije ispravan osim ako ga obavi onaj koji je dužan da ga obavi. Ne klanjanje je kufr koji izvodi osobu iz okvira islama, pogledajte pitanje pod brojem 2182. Tebi nije dozvoljeno da klanjaš umjesto nekoga ko ne klanja. Oko ovog pitanja postoji koncenzus i nema razilaženjima među učenjacima (da ne možeš klanjati umesto nega op. pre.).

Ibn Kudame je rekao:

"Vidljivi ibadeti kao što je namaz, post, abdest ne mogu se prenijeti na druge jer se oni odnose na tijelo osobe koja je time obavezana, tako da ih niko ne može zamijeniti u tome, osim u slučaju zavjetovanog posta, kojeg osoba može uraditi na ime osobe koja je umrla, ali ovo se ne može uraditi u smislu zamjene."

El-Mugni, 5/207.

Moraš nastaviti savjetovati tu osobu da klanja, podsticati ga i plašiti. Molim Allaha da mu otvori srce za korisne riječi.

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/22828