petak, 25. travnja 2014.

Islam briše grijehe koji su bili prije njega

Pitanje:
Naš brat je skoro postao musliman. U njegovim danima džahilijeta (neznanja - tj. prije nego je postao musliman) zarađivao je mnogo novca dilanjem droge. Donio je ovaj novac sa sobom i napravio veliku knjižaru i oženio se tim novcem. Nedavno, rečeno mu je da mu je zabranjeno da daje taj novac kao sadaku (milostinju), jer je Allah Dobar i prima samo ono što je dobro. Pitanje je: šta će on uraditi sa ovim novcem, i koliko je ispravno ovo što mu je rečeno?

Odgovor:
Hvala pripada Allahu.

Prvo:
Neka je slavljen Allah koji ga je uputio ka islamu. Molimo Allaha da ga učini ustrajnim i da ga uputi na ono što je dobro za njega na ovom i na onom svijetu.

Drugo:
Njegovom dobrotom i milosti, Allah je dao da islam briše grijehe koji su bili prije njega. Kada nevjernik postane musliman, Allah mu prašta sve što je uradio dok nije bio musliman, i postaje čist od grijeha.

Amr ibn el-'As, radijallahu anh, kaže: "Kada je Allah stavio islam u moje srce, došao sam Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: 'Daj mi svoju desnu ruku da ti dam zavjet na odanost.' On je ispužio svoju ruku a ja sam svoju vratio. Rekao je: 'Šta je bilo, o Amre?' Rekao sam: 'Imam uslov.' Rekao je: 'Šta želiš da usloviš?' Rekao sam: 'Da mi bude oprošteno.' Rekao je: 'Zar ne znaš da islam uništava ono što je bilo prije?'" (Muslim, 121)
"Islam uništava ono što je bilo prije" znači da briše i uklanja sve. Kako navodi Nevevi u Šerhu Muslim.

Šejh Ibn 'Usjemin, rahimehullahu te'ala, je upitan slično pitanje, o nekome ko je zarađivao novac dilanjem droge pa je postao musliman. Rekao je:

"Kažemo ovom bratu kojeg je Allah blagoslovio islamom nakon što je zarađivao haram (nedozvoljen) imetak: veseli se, jer je taj imetak njemu dozvoljen i u tome nema grijeha, bilo da ga zadrži ili da ga dadne kao sadaku, ili da se njime oženi; jer Allah kaže u svojoj Plemenitoj Knjizi:

'Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane (nevjerstva), biće im oprošteno ono što je prije bilo; a ako se ne okane – pa, zna se šta je s drevnim narodima bilo.' (Prijevod značenja El-Enfāl, 3:38)

Tj. sve ono što je prošlo, općenito, je oprošteno. Ali novac koji je uzet silom od vlasnika (ukran) mora biti vraćen. Ali novac koji je zarađen dogovorom među ljudima, čak i ako je bio haram, kao ono što je zarađeno kroz kamatu ili prodajom droge, itd. je mu dozvoljen kada postane musliman jer Allah kaže: 'Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane (nevjerstva), biće im oprošteno ono što je prije bilo.' I Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao Amru ibn el-'Asu kada je postao musliman: 'Zar ne znaš da islam uništava ono što je bilo prije?'

Mnogi nemuslimani su postali muslimani nakon što su ubijali muslimane, ali nisu bili kažnjeni za ono što su uradili. Tako da, reci ovom bratu da mu je njegov imetak dozvoljen i da u tome nema grijeha; može ga davati kao sadaku i trošiti ga na vjenčanje. A što se tiče toga što mu je rečeno da mu nije dozvoljeno da ga daje kao sadaku, to nema osnove."

Likaet el-Babi-l-Meftuh, 374-373.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/en/46505