subota, 4. srpnja 2015.

Šest pitanja koje se vežu za spolni odnos u toku dana ramazana


Pitanje:
Ono što je poznato jeste da onaj ko ima odnos sa svojom ženom u toku ramazana treba da oslobodi roba ili posti dva mjeseca uzastopno ili da nahrani šezdeset siromaha.


Pitanje je:


  1. Ako čovjek ima odnos sa svojom ženom više puta u toku više dana, da li je dovoljno da posti dva mjeseca za sve ili za svaki posebno treba da posti dva mjeseca?
  2. Šta ako nije znao da onaj ko ima odnos sa svojom ženom u toku dana ramazana ima propis koji je spomenut iznad, nego je bio ubijeđen da za svaki dan treba da naposti samo jedan dan. Koji je njegovom propis?
  3. Da li se odnosi i na ženu isto kao i na muža?
  4. Da li je dozvoljeno da plati novcem umjesto hrane?
  5. Da li je dozvoljeno da nahrani jednog siromaha za njega i za ženu?
  6. Ako ne nađe nikoga koga bi nahranio da li mu je dozvoljeno da taj iznos dadne nekoj humanitarnoj organizaciji?
Odgovor:
Hvala pripada Allahu.


Onome ko je obavezan da posti:
  1. Ako ima odnos sa svojom ženom jednom ili više puta u toku jednog dana ramazana treba da uradi jedan kefaret ako nije već dao kefaret za prvi slučaj, ali ako je imao odnos više puta u različitim danima ramazana treba da uradi kefaret onoliko puta koliko je broj dana u kojima je ima odnos.
  2. Mora uraditi kefaret pa makar i da nije znao da je za to obavezan kefaret.
  3. I žena isto tako mora uraditi kefaret ako je se dobrovoljno odazvala mužu, ali ako je bila primorana nije dužna ništa.
  4. Nije dozvoljeno da dadne u novcu umjesto hranjena siromaha niti će ispuniti kefaret ako to uradi.
  5. Dozvoljeno je da dadnu pola sa'a za sebe i pola za ženu jednome miskinu, i to će se smatrati jednim od šezdeset miskina objema.
  6. Nije dozvoljeno da se sve dadne jednom miskinu niti da dadne nekoj humanitarnoj organizaciji, jer to oni možda neće podijeliti na šezdeset miskina. Dužnost vjernika je da se trudi  da ispuni svoju odgovornost od kefareta i drugih vadžiba.
A Allah je onaj koji upućuje, neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe.

Odgovorio: Šejh Muhammed ibn Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islamqa.info/ar/12329